Mi az az allergiás reakció, és miről tudom felismerni?

Mosolyogj! Kibújt az első fog!

A kisbabád az utóbbi időben szokatlanul nyűgös és ingerlékeny volt? Ez lehet annak a jele, hogy hamarosan kibújik az első foga. 

A fogzás nem könnyű, sem neked, se a kisbabádnak. Fájdalmas lehet a fog áttörése, és az sem ritka, hogy a gyerekek fogzáskor belázasodnak. 

A fájdalomra és lázra adhatsz gyermekeknek való Paracetamolt a megfelelő dózisban, de mielőtt először adsz egy gyógyszert, mindig konzultálj orvossal vagy más szakemberrel. A hűthető fogzáskönnyítő karikák és érzéstelenítő kenőcsök is segíthetnek

Néhány édesanya összefüggést lát az első fogak megjelenése és a pelenkakiütés között. Légy ilyenkor különösen óvatos, tartsd mindig tisztán és szárazon a gyermek bőrét. Az ilyenkor termelődő nagy mennyiségű nyál és a láz hasmenéshez vezethet. Mindenképpen rendszeresen ellenőrizd a pelenkáját. 

Amikor kibújik az első fog, általában az alsó elöl, a fogmosás rögtön váljon a napi rutin részévé. Puha gyerekfogkefét használj, és egy leheletnyi fogkrémet, amit ellenőriztél, hogy megfelelő-e kisgyermekek számára - amelyiken azt látod, hogy a fluoridtartalma 1000 pmm, az jó lesz. A fogmosás váljon az esti rutin élvezetes részévé. Mutasd meg a kicsinek, hogyan mozgassa a fogkefét, hagyd, hogy rágcsálja, ha azt szeretné és együtt is foghatjátok, használhatjátok a fogkefét. 

Amikor kibújik az első fog, lehet kínálni az első szilárd táplálékot. Az egészségügyi szakemberek ajánlása szerint a hozzátáplálást 6 hónapos kor után tanácsos elkezdeni, bár lehet, hogy a gyermeked hamarabb érdeklődik az étel iránt - nézi, ahogy eszel, megpróbálja elvenni a villádat. 

Habár szilárd tápláléknak hívjuk, eleinte valójában nem szilárd ételekről van szó. Az első ételek inkább pépek, amelyeket vagy készen vásárolhatsz, vagy akár könnyedén elkészíthetsz otthon is egy mixerben. 

Amint a gyermeked hozzászokik az „igazi” ételhez, kínálhatod répacsíkokkal, amiket egyedül is meg tud fogni és a szájába tenni. 

Ne feledd, az étrend változásával a széklet is megváltozik. A változást megkönnyítendő, tanácsos elehet erősebb popsitörlőt választani.

TOP