tanitsd meg kezet mosni

Az első átfordulás!

Amikor a kisbabád először átfordul, az mindkettőtöknek meglepő és örömteli is lehet egyszerre. Hason fekvésben hátrafelé fordul, hogy lássa, mi történik körülötte, és bumm, hirtelen a hátán találja magát. 

Ez az első alkalom, hogy magától tud testhelyzetet változtatni, ez az első lépcsője annak a fejlődésnek, ami a mászáson és a felálláson keresztül végül elvezet a járásig. 

Amikor látod, hogy a kisbabád először átfordul, dicsérd és bátorítsd. Reagálni fog a hanglejtésedre, és ha érzi, hogy izgatott vagy, újra próbálkozni fog. Közös játékotok lehet az átfordulás, ha mindig puszit kap és megöleled minden alkalommal, mikor sikerül neki. 

Mielőtt eljön ez a fontos pillanat, megfigyelheted, hogy új mozgásokat végez a kisbabád, például a kezét használva ívbe hajlítja a hátát és felemeli a mellkasát, előre-hátra hintázik a hasán, esetleg karjaival úszó mozdulatokat tesz. Azért teszi ezeket, hogy végül elég erős legyen az átforduláshoz. 

Hamarosan hasról hanyatt-, majd visszafordul, és így fog közlekedni. Ez azt is jelenti, hogy különösen oda kell figyelned, mikor a pelenkázóra vagy az ágyra teszed. 

Mikor már ügyesen átfordul, semmi nem állíthatja meg - a következő lépés a mászás lesz!


Ötletek, hogyan segíts a kisbabádnak átfordulni

Fektesd a hasára 
A kisbabák a legtöbb időt háton fekve töltik. Ha a hasára teszed, kénytelen lesz a karjára támaszkodva felemelni a tejét, hogy körül tudjon nézni - ez fontos az izmok fejlődéséhez, és ez vezet az átforduláshoz, majd később a mászáshoz. Először talán azt fogod tapasztalni, hogy nem szeret a hasán lenni, akkor fokozatosan növeld az így töltött időt, amíg meg nem szokja. 

Legyél te is a földön 
Ha melléfekszel a takarójára, érdekelni fogja, mi történik és feléd fog haladni. Vagy hívogasd egy csábító játékkal, amit még éppen nem ér el, hogy meg kelljen mozdulnia, ha szeretné megfogni. 

Bátorítsd!
Amikor a kisbabád az átforduláshoz szükséges mozgásokat kezdi végezni, mosolygással, tapsolással, bátorítással fejezd ki izgatottságodat. Örülni fog, hogy milyen ügyes, és azon lesz, hogy továbbra is dicsérd és rá figyelj. 

TOP