Miért akar a gyerek mindent maga csinálni?

Miért akar a gyerek mindent maga csinálni?

Jó oka van, hogy miért akarnak a gyerekek mindent maguk csinálni. 3 éves koruk környékén új módon kezdenek megtanulni dolgokat. Elkezdik figyelni és utánozni más emberek viselkedését, különösen a szüleikét. Lehet, hogy nem veszed észre, de rengetegféle dolgot csinálsz körülötte, még ha nem is közvetlenül vele foglalkozol éppen. És a kis totyogó mindent, amit teszel, megpróbál majd leutánozni. 

A gyermek önállóság iránti vágya viszonylag hamar kialakul. Néha már születése után pár hónappal. Amint megtanul mászni, majd járni, egyre inkább azt képzeli, hogy mindent meg tud maga is csinálni. A kicsi úgy érzi, hogy irányítani tudja a környezetét: már ő mondja meg, hova akar menni, ismeri a szavakat és kisebb feladatokat is meg tud saját maga oldani. Csupa olyasmit, amire büszke lehet!

De van, ami nem olyan egyszerű. A kicsi nem tudja mérlegelni, hogy mit kellene egyedül csinálnia, és mit nem. Valamint akadnak dolgok, amiket nem akar megtenni. Bekötni a cipőfűzőt, begombolni az inget vagy kanállal, villával enni bonyolult lehet, és ez frusztrálhatja a picit. Bátorítsd végig, és ne felejtsd el megdicsérni, ha valamit jól csinál!
TOP