Koszmó: mi ez, és hogyan kezelhető?

Koszmó: mi ez, és hogyan kezelhető?

Minden szülő előbb utóbb szembetalálkozik kisebb nagyobb problémákkal. A legtöbb esetben aggodalomra semmi ok: ezek előbb-utóbb minden babánál előfordulnak, és ez teljesen természetes. És ugyan a legtöbb probléma általában magától megoldódik, egy kis odafigyelés sosem árt!
Koszmó: mi ez, és hogyan kezelhető?
A koszmó faggyúból és elhalt hámsejtekből álló sárgás, pörkös lerakódás a baba fején. A koszmó ártalmatlan, nem káros a babának. És bár magától eltűnik, te is segíthetsz ebben. A kezeddel vagy egy vattapamaccsal masszírozd át a baba haját és fejbőrét egy kis olajjal. Adj pár percet, hogy az olaj felszívódjon. Majd egy gyengéd babafésűvel távolítsd el a lehámlott anyagot. Vagy mosd meg gyengéden a hajat és jól öblítsd ki. Így tudod a lehámlott bőrdarabok egy részét könnyedén eltávolítani a kicsi fejéről. 
A koszmó kialakulásának oka máig ismeretlen. Van, aki szerint akkor alakul ki, ha nem öblítjük ki alaposan a sampont, de ez eddig nem nyert bizonyítást. Az biztos, hogy a koszmó nem allergiás reakció. Ne aggódj, ha ez a probléma jelentkezne a babánál; ártalmatlan dolog, ami magától is elmúlik.
TOP