Hogyan ápoljam a baba bőrét fürdetés alatt?

Hogyan ápoljam a baba bőrét fürdetés alatt?

Lehet, hogy nem tűnik fel, de a baba bőre gyakran szárazabb a fürdetés után, mint előtte volt. Ez azért van, mert a víz kiszáríthatja a bőrét. De aggodalomra semmi ok. Van pár dolog, amit megtehetsz a baba bőréért a kiszáradás elkerülése végett a fürdetés előtt, alatt és után. 


  • Nem kell minden nap fürdetned. Heti háromszori alkalom pont elég, mivel a víz kiszáríthatja a bőrt. De hogy hányszor fürdeted meg a babát, az csak rajtad múlik. Amikor a kicsi már növekszik, elkezd mászni, és felfedezni dolgokat, gyakrabban lesz piszkos. Akkor majd látni fogod, hogy a babának több fürdésre lesz szüksége.
  • A fürdővíz ne legyen túl meleg, 36 – 38 fokos víz pont jó. Fürdetés előtt ezt könnyen le tudod mérni egy vízhőmérővel. De a könyököddel is meg tudod állapítani, hogy a fürdővíz hőmérséklete egyenlő-e a testhőmérsékleteddel. 
  • Javasoljuk babafürdető vagy -tusfürdő használatát. Furcsán hangzik, de a víz kiszáríthatja a bőrt. Minél tovább van a bőr a meleg vízben, annál több nedvességet és zsírt veszít, így hajlamosabb lesz a kiszáradásra. Ezért fontos, hogy olyan speciális baba fürdető termékeket használjunk, melyek segítenek meggátolni a bőr kiszáradását. Mivel a fürdetés kiszáríthatja a baba bőrét, ne fürdesd túl sokáig. Egy 5 perces fürdetés pont elég, ez különösen érvényes az első hónapokra. 
  • Fürdetés után szárítsd meg a kicsit teljesen, lehetőség szerint egy jó vízfelszívó törölközővel. Ne felejtsd el megtörölni a hajlatokban is, hogy ne irritálódjon. Hogy elkerüld a bőr bepállását a hajlatokban, hintsd be a babát hintőporral. Önts valamennyit a kezedre és gyengéden dörzsöld be a bőrredőkbe. Így elkerülheted, hogy a baba belélegezze a hintőport. 
  • Végül dörzsölj egy kis baba testápolót vagy babaolajat a bőrbe, ez segít megőrizni hidratáltságát, hogy szép és puha maradjon. 
  • És persze ne felejtsétek el jól érezni magatokat a fürdetés alatt!
TOP