Ötletek, hogy a kisgyermek beszéde beinduljon

Beszélj hozzá!
A beszéd a hallgatással kezdődik - minél több szót hall tőled a gyermeked, annál bátrabban fogja használni őket. Kérdezz tőle, és hagyj időt, hogy válaszolhasson. Eddig te hoztál meg minden döntést. Most megmondhatod neki, hogy saját szavait használva fejezheti ki, mit szeretne. Bár nagy lehet a kísértés, hogy befejezd helyette a mondatokat, legyél inkább türelmes. 

Ne gügyögj
Bár a gügyögés épp megfelelő volt, amíg a gyermeked kicsi volt, itt az ideje, hogy teljes mondatokat használj, mikor hozzá beszélsz. Még nem lehet úgy szólni hozzá, mint egy felnőtthöz, de törekedj arra, hogy a szóhasználatod kihívást jelentsen számára. 

Dalok
A közös éneklés segít abban, hogy a gyermeked beszélni kezdjen. Eleinte talán inkább csak a hangokat utánozza, de lassan megérti majd a szöveget is. 

Figyelj a testbeszédre
Ha a szavait nem is érted, figyeld a testbeszédét vagy magát a helyzetet, hogy megértsd, mit is szeretne mondani. Így megpróbálhatod kitalálni, mit szeretne, és feltehetsz egyszerű kérdéseket, mint például „a teherautóval szeretnél játszani?” Nagy sikerélmény a gyerekeknek, ha a szavak segítségével érik el céljukat, és ez ösztönzi őket a további próbálkozásra
TOP