Beszéd!

A gyermeked szókincse gyorsan fejlődik. Az átlagos 22 hónapos gyerek 20 szót használ. A most következő hónapokban a gyermeked élvezettel fogja használni a nagyobb kihívást jelentő szavakat is, mint például a polip és a helikopter. Bájos hibákat fog elkövetni, ahogy belezavarodik a szavakba. De mindez a kommunikáció elsajátításának, ennek az izgalmas folyamatnak a része. 

Valószínűleg meg tudja nevezni a testrészeit, amire rámutatsz. Ha pedig olyasmiket kérdezel, hogy „hol a lábad?”, meg tudja mutatni. 

Hamarosan a szavakat mondatokká fűzi. Először egyszerűeket, legtöbbször kéréseket, például „mama, játék?”. Aztán pillanatok alatt csacsogni fog.

Megfigyelheted, hogy szófordulataidat, hanglejtésedet utánozza. Meglehetősen szórakoztató, amikor a gyermeked először fordul feléd, hogy azt mondja: „hagyd abba, mama”. Tanácsos odafigyelni arra, hogy ne káromkodj a gyerek előtt, mert ha azt teszed, egészen biztosan utánozni fogja. 

Pont mint mi, amikor új nyelvet tanulunk, a gyerek is sokkal többet ért, mint amennyit beszélni tud. Ez csodálatos a számodra, hiszen most már beszélgethetsz a gyermekeddel, és biztos lehetsz abban, hogy érti. Ugyanakkor nagyon frusztráló lehet a számára, mikor nem tudja kifejezni magát. 

Legyél nagyon türelmes, alaposan magyarázd el neki, mi történik. Régebben nem kellett azzal foglalkoznod, hogy elmagyarázd, miért teszed bele a gyerekülésbe, vagy miért csatolod bele a kocsiba. Mostantól viszont tudni szeretné majd, miért. Beszélj hozzá folyamatosan, magyarázd el, mit miért csinálsz. 

A hallott szöveg értése pont olyan alapvető készség, mint a beszéd. A gyermeked minden bizonnyal szereti, ha olvasol neki. Azok a könyvek, amelyekben újra és újra megismétlődnek ugyanazok a kifejezések, segítenek a nyelv feldolgozásában. És számodra is élvezetes lehet az olvasásuk.

Hogyan mondjunk nemet

Ahogy a gyermeked egyre ügyesebben beszél, egyre többet is fog kérni, ami azt jelenti, hogy gyakrabban kell nemet mondanod. Ez nagyon fárasztó lehet, különösen, ha a kicsi kitartó. Nagy a kísértés, hogy feladd és igent mondj. De a gyermek fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy nemet is mondjanak neki. 

Sok mindent megtanultál az elmúlt 22 hónapban, azt, hogy hogyan mondj nemet, szintén meg kell tanulni. A hangod legyen magabiztos, esetleg kicsit vidám. Érezni lehessen belőle a könnyedséget és a szilárdságot, hogy nem fogod megváltoztatni a véleményedet. Képzeld el, milyen lenne, ha a gyermeked autót szeretne vezetni - olyan hangnemet használj, amit akkor is használnál.

Ötletek, hogy a kisgyermek beszéde meginduljon

Beszélj hozzá!
A beszéd a hallgatással kezdődik - minél több szót hall tőled a gyermeked, annál bátrabban fogja használni őket. Kérdezz tőle, és hagyj időt, hogy válaszolhasson. Eddig te hoztál meg minden döntést. Most megmondhatod neki, hogy saját szavait használva fejezheti ki, mit szeretne. Bár nagy lehet a kísértés, hogy befejezd helyette a mondatokat, legyél inkább türelmes. 

Ne gügyögj
Bár a gügyögés épp megfelelő volt, amíg a gyermeked kicsi volt, itt az ideje, hogy teljes mondatokat használj, mikor hozzá beszélsz. Még nem lehet úgy szólni hozzá, mint egy felnőtthöz, de törekedj arra, hogy a szóhasználatod kihívást jelentsen számára. 

Dalok
A közös éneklés segít abban, hogy a gyermeked beszélni kezdjen. Eleinte talán inkább csak a hangokat utánozza, de lassan megérti majd a szöveget is. 

Figyelj a testbeszédre
Ha a szavait nem is érted, figyeld a testbeszédét vagy magát a helyzetet, hogy megértsd, mit is szeretne mondani. Így megpróbálhatod kitalálni, mit szeretne, és feltehetsz egyszerű kérdéseket, mint például „a teherautóval szeretnél játszani?” Nagy sikerélmény a gyerekeknek, ha a szavak segítségével érik el céljukat, és ez ösztönzi őket a további próbálkozásra.

TOP