Szobatisztaság

Ó, a szobatisztaság! Bizonyára sokat meséltek róla a barátaid, akik már átélték. Zseniális gyerekekről, akik néhány nap alatt maguktól szobatiszták lesznek, és olyanokról, akik a fejükre teszik a bilit és minden kakis lesz. A legfontosabb, hogy humorral és türelemmel kezeld ezt az új helyzetet. És ne feledd: előbb-utóbb minden gyerek szobatiszta lesz. Nem számít, hogy mikor vagy milyen gyorsan történik ez meg. Ennek semmi köze ahhoz, hogy a gyermeked milyen ügyes, vagy hogy te mennyire vagy jó szülő.

Amikor tudod, hogy itt az idő
Ha az előtt próbálod szobatisztaságra szoktatni a gyermekedet, mielőtt készen állna rá, az számodra és számára is frusztráló lehet, és még a fejlődésben is visszavetheti. Figyeld a jeleket, mikor áll készen. 

Valamikor 1,5 és 2 éves kor között kezdik a gyerekek megérezni, hogy mikor kell WC-re menniük (a lányok gyakran előbb, mint a fiúk). Akkor se aggódj, ha a te gyermekednél ez később következik be. Az egyik első jel, mikor abbahagyják a játékot és csak guggolnak. De akár hangosan és büszkén bejelenthetik, hogy éppen kakilnak. Bár ez zavarba ejtő lehet, ha éppen vásárlás közben történik, mindenképpen bátorítani és dicsérni kell. 

Előfordul, hogy a gyermeket elkezdi érdekelni a WC, és hogy mit is csinálnak ott az emberek. Le tudja tolni és fel tudja húzni a nadrágját. 

Ezek a jelek mind azt mutatják, hogy elkezdhetitek a szobatisztaságra szoktatást. 

Ötletek a stresszmentes szobatisztaságra szoktatáshoz

Először is, ne feledd, hogy nemcsak egyetlen helyes módja van a szobatisztaságra szoktatásnak. Minden gyermek más, és másként reagál a helyzetre. Próbálkozz, hogy kiderüljön, mi a te gyermeked számára a megfelelő. 

Rutin, rutin, rutin
Az alváshoz hasonlóan a szobatisztaságnál is fontos a rutin. A bili legyen mindig ugyanott, hogy a gyermek megtalálja. Válassz egy kifejezést, mint például „ülj a bilire”, és mindig azt használd. Így a gyermek tudni fogja, hogy mit kérsz tőle. Mindig ugyanazok legyenek a lépések: nadrágot le, üljön a bilire, letisztítás, letörlés (akkor is ha nem produkált semmit), kézmosás. A rutin megnyugtató. 

Jutalmazz
A gyengédség és a dicséret a legfontosabb jutalom. Öleld meg és puszild meg a kicsit, amikor megpróbálkozik valamelyik részfeladattal. A folyamatra koncentrálj, ne a sikerre! Sok szülő egyszerű jutalmat, például matricát ad. Akár egy táblázatban is jelölheted a jutalmakat - egy csillag, ha mindent szépen végigcsinált. Még egy, ha tényleg használta is a bilit. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy ne a jutalom legyen a szoktatás középpontjában. Az a célod, hogy a gyermeked azért használja a bilit, mert magabiztosan irányítja a testét, nem pedig azért, mert matricát szeretne.

Játékosan
A szobatisztaság tanulása mindkettőtök számára lehet játék. Kitalálhatsz egy vicces dalt vagy táncot, amit bemutatsz miden sikeres bilizés után. Azért ne vidd túlzásba - ne ez legyen a nap legfontosabb eseménye, és ne érezzen a gyermeked teljesítménykényszert.

Csak nyugodtan
Balesetek mindig vannak. Amíg nyugodtan reagálsz és pozitív maradsz, nem lesz visszafejlődés. Sose legyen stressz a szobatisztaságra szoktatásból - attól a gyermek összezavarodik, kényszerítve érzi magát és hatalmi harc alakul ki köztetek. Akkor lesz szobatiszta, mikor készen áll rá. Ne feledd, egy csapat vagytok ti ketten, együtt fogjátok ezt elérni. 

TOP