Isten hozott, csöppség!

Anya lettél! Lehet, hogy hosszúnak tűnt a várakozás, de megtörtént, a kisbabád megérkezett. 

Kicsit ijesztő lehet, mikor az apró újszülöttet először hazaviszed. Az elmúlt napok izgalmai után természetes, ha kicsit elveszettnek érzed magad. A csecsemőkhöz nem jár használati utasítás, és lehet, hogy feszült vagy, mert nem tudod, mit tegyél. De ne aggódj túl sokat. Nincs senki, aki meg tudná mondani, mikor csinálod jól és mikor rosszul - az az érdekes, hogy neked és kisbabádnak mi válik be. Kövesd az ösztöneidet, hagyd, hogy a kisbabád irányítson, és minden rendben lesz. 

A kisbabának is minden új 
A kisbabádnak is furcsa a helyzet! Hozzá kell szoknia a méhen kívüli hangos, fényes világhoz. És meg kell birkózni az evéssel, a kakilással és hasonlókkal. 

A szülés alatt ő is kimerül, így valószínűleg az első éjjel jól fog aludni - így te is regenerálódhatsz. Ám onnan kezdve, hogy megjön az étvágya, egészen más lesz a helyzet. Otthon akár 1-2 óránként is felkel, hogy egyen. 

Egyelőre felejtsd el a napirendet 
Az első napokban ne is próbálkozz napirend kialakításával. Az újszülötteknek még nincs napi ritmusuk, ami szabályozná a belső órájukat, nem tudnak különbséget tenni nappal és éjszaka között. 

Az első héten az etetésre koncentrálj, akár szoptatsz, akár tápszert adsz vagy a kettőt vegyesen. Igény szerint etess, mert a kisbabád gyomra nagyon kicsi, gyakran van szüksége kis mennyiségű táplálékra. Ez azzal jár, hogy az etetés rendszertelen lehet - néha óránként kér enni, de van, hogy több órás szünetet tart. 

Természetesen ha a tej bemegy, ki is kell jönnie. Így aztán átélheted az első pelenkázás örömét. Akár napi 12 pelenkára is szükség lehet, így ha eleinte nehezen megy, akkor is nagyon hamar belejössz. Nagyon figyelj a köldökcsonkra, hajtsd le a pelenka elejét, hogy ne dörzsölje. 

A pelenkázásra úgy gondolj, mint egy olyan alakalomra, mikor kettesben lehettek. Beszélj, énekelj a kisbabádnak. Játsszatok kukucskálósat, és minden pelenkázás végén adj neki puszit. 

Az első héten nem kell megfürdetni a kicsit, de az arcát és a fenekét töröld meg minden nap vattával, meleg vízzel, újszülötteknek való kímélő szappannal. 

Oszd meg az élményt 
Bár lehet, hogy legszívesebben anyatigrisként óvnád a kisbabádat, fontos, hogy engedd, hogy közte és a párod között is kialakuljon a kötődés. Különleges élmény volt, hogy kilenc hónapon át növekedett benned a kisbabád, az apukának viszont ez az első alkalom, hogy fizikai kapcsolatba kerül vele. Ha hagyod, hogy néha ő vegye át a feladatokat, nemcsak apa és gyermeke ismerik meg jobban egymást, de neked is lesz egy kis időd pihenni. 

Szülés utáni depresszió 
Teljesen természetes, hogy a testedben zajló hormonális változásoknak köszönhetően a szülés utáni néhány napban szomorkás a hangulatod. Ám ha attól tartasz, hogy ennél komolyabbról van szó, keresd fel a szülésznőt. 

Amit a kisbabád próbál elmondani

Minden sírás más. Ha ezekre a különböző sírásokra ráhangolódsz, hamarabb rá fogsz jönni, hogy tudsz neki segíteni.

Éhes vagyok! 
Rövid, mélyebb hangú sírás, amely egyre hangosabbá válik, és nem is marad abba, amíg a csecsemő meg nem kapja, amire vágyik! Még ha éppen most fejezted is be az etetést, akkor is érdemes lehet újra megpróbálni, lehetséges, hogy elsőre nem evett eleget. 

Büfiznem kell! 
A hirtelen, éles kiáltás az etetés után gyakran azt jelzi, hogy a kisbabának fáj a hasa és meg kell büfiztetni. Enyhén, ütemesen veregesd meg a hátát, hogy megkönnyebbüljön. 

Egyedül akarok lenni! 
Változékony sírás, ami a nyűglődésből átcsap nevetésbe. Lehet, hogy te véget nem érően ölelnéd a kisbabádat, ám ő néha szeretne egyedül lenni. Erre utal az is, ha elfordítja a fejét a stimuláló hangoktól és látványtól. Ha ezt teszi, tedd a kiságyába és adj neki egy játékot. 

Álmos vagyok! 
Csendes sírás, ami elmúlik, majd újrakezdődik, végül folyamatos üvöltésbe csap át. A kisbabád ezzel jelzi, hogy aludni szeretne. Van olyan nap, amikor több alvásra van szüksége, mint máskor. Az első hetekben hagyd, hogy ebben ő irányítson. 

Nem érzem jól magam! 
A szokatlan, korábban még nem hallott sírás annak a jele lehet, hogy a kisbabád nem érzi jól magát. Másként sír, mint mikor éhes vagy frusztrált. Egyszerűen „rosszul hangzik”, és ha más tünetek is vannak, például nem akar enni, hallgass az ösztöneidre és hívd fel az orvost. 

TOP